Vad är en ostkaka?

Ostkaka är en svensk dessert som troligen har existerat ända sedan medeltiden. Kakan är främst baserad på ingredienser som mjölk, ostlöpe och vetemjöl och tillverkas genom att bereda mjölk med ostlöpe till en ostmassa. Denna ostmassa gräddas sedan i ugn. Det finns däremot två olika sorters ostkaka i Sverige: Hälsinge-ostkakan från Hälsingland samt Småländsk ostkaka från Småland.

Äkta småländsk ostkaka innehåller förutom de tre huvudingredienserna även sötmandel, ägg, grädde, bittermandel och strösocker. Denna äts oftast tillsammans med bland annat vispad grädde och sylt, men även tillsammans med glass eller mjölk. Till skillnad från Hälsinge-ostkakan är denna mer grynig och serveras ofta med en ljummen temperatur. Förr i tiden var det vanligt att varje deltagande familj bidrog med en maträtt till en måltid. Småländsk ostkaka förekom ofta som ett bidrag från någon familj eftersom den oftast räckte till många av gästerna och innebar hög status.

Hälsingeostkaka.

I motsats till den småländska ostkakan innehåller Hälsinge-ostkakan endast de tre huvudingredienserna. Men det finns vissa varianter där man även tillägger ägg i receptet, vilket oftast skiljer sig beroende på vilket landskap man befinner sig i. Denna ostkaka serveras slät och skärs i skivor, traditionellt tillsammans med antingen hjortron och vispad grädde eller saftsås. Eftersom Hälsinge-ostkakan tillhör Hälsinglands historia och tradition anordnas det årliga världsmästerskap där deltagarna tävlar om att tillverka den bästa Hälsinge-ostkakan.

Ostkakan är dessutom ofta en ständigt förekommande del av olika evenemang som erbjuds i Hälsingland, vid bland annat midsommarfiranden serveras det ofta ostkaka. År 2010 utsågs Hälsinge Hamboni, en modern variant av Hälsinge-ostkakan, till den bästa nya landskapsrätten i Sverige. Sedan dess är receptet till denna variant även publicerad i boken ”Sveriges nya landskapsrätter”.